OddvarHojem.com
Slekta

Fra Årset, Kjellstad, Moldsvor, Rødemel og Hole til Hansgarden på Tryggestad, 1752-1936.

Oddvar Hojem
Johanne Maraak
Jenny Tryggestad
Hans Larsson
Lars Hansson Ingeborg Ivarsdotter
Hans Rødemel Kanutta Moldsvor Ivar Pedersson 1790 Stin Årset
Lars og Barbara Frislid Anders Kirkhorn og Anne Solheim Peder Ivarsson 1753 og Anne Kjellstad Tore Årset og Ingeborg Olsdotter

  ⇐ Eget slektstre

Bakgrunnstoff

Hansgarden

Tryggestad er et lite sted ikke langt fra Hellesylt i Stranda kommune. Tryggestad besto fra gamle tider av flere småbruk. Bruket der Hans Larsson og familien hans levde, var gardsnummer 28 bruksnummer 5 Hansgarden. Mormor Jenny var den siste av mine forfedre som bodde på Hansgarden. Sammen med nabogarden Petterbruket var den opprinnelig en del av en større gard som ble kalt Heimigarden. Heimigarden ble delt i to omkring år 1700.


Ingeborg Ivarsdotter
Ingeborg Ivarsdotter

Menneskene

Hans Larsson

Hans og Johanna
Hans Larsson og Johanna Marie Hole Tryggestad

Hans var far til min mormor Jenny. Han var gift med Johanna Marie Hole, ble født i 1851, og døde i 1936. Faren var Lars Hansson, og mora Ingeborg Ivarsdotter. Hans hadde ei søster og fem brødre. Som så mange andre i slekta, flyttet to av brødrene, Ingebrigt og Lars, til Amerika.

Jeg er litt usikker på når bildet fra slektstreffet på Tryggestad er tatt. I følge min mor Johanne er ikke hennes mormor Johanne med på bildet, og i så fall må bildet være tatt etter hennes død i 1921, muligens omkring 1930. Seks av Hans og Johanne sine ti barn kan sees på bildet: Til venstre for Hans står Ingeborg, helt bakerst like til venstre for Hans kan vi skimte Oskar, bak til høyre for Hans Lars, så Hanna og nesten skjult bak henne min mormor Jenny, nede til venstre sitter yngstedatter Olga.

Slektstreff på Tryggestad

Lars Hansson

Lars Hansson ble født i 1821. Foreldrene var Hans Rødemel og Kanutta Moldsvor. Lars var gift med Ingeborg Ivarsdotter.

Som de fleste andre frie menn i tiden, måtte Lars ha flere jobber for å få hjulene til å gå rundt. I tillegg til å være bonde om sommeren, drev han i vinterhalvåret fiske på mørekysten. Han døde i 1867, bare 46 år gammel, under det fisket. Han ble funnet druknet ved øya Grip nord for Kristiansund N. P A Lillebø beskriver hendelsen som vanlig i direkte språk i gards- og ættesoga si, Sunnylven og Geiranger bind 2; Liket vart attfunne i ein garnvase nær Grip.

Ingeborg Ivarsdotter

Ingeborg ble født i 1828, og døde i 1916. Hun var fra gardsnummer 28 bruksnummer 6 Petterbruket, "tvillingbruket" til Hansgarden på Hellesylt. Foreldrene var Ivar Pedersson 1790 og Stin Toresdotter Årset.

Ingeborg hadde tre søsken, og ble gift med Lars Hansson.

Hans Rødemel og Kanutta Moldsvor

Hansgarden på Tryggestad
Hansgarden på Tryggestad sommeren 2000

Hans Larsson Rødemel Tomasgard ble født i 1780 som sønn av Lars Rasmusson Frislid og Barbara Larsdatter Frislid, Kanutta Rødem Moldsvor i 1794 som datter av Anders Rasmusson Kirkhorn og Anne Olsdotter Solheim, og begge døde i 1851.

Hans Rødemel var den første i slekta mi som både eide og bodde på Hansgarden. Gården kjøpte han av Iver Eriksson Sæter i 1831.

Ivar Pedersson 1790

ble født i 1790 som sønn av Peder Ivarsson, født 1753, og Anne Knutsdotter Kjellstad. Han var gift med Stin Toresdotter Årset. Ivar døde i 1863.

Ivar var foreldrenes eneste felles barn, mora døde i barsel da han ble født. Seinere giftet faren seg på nytt med Ingeborg Rasmusdotter Ringdal. Stemora brydde seg ikke stort om Ivar, og han levde i mange år hos faren si søster Ragnhild.

Stin, Tore og Ingeborg Årset

Stin var gift med Ivar Pedersson, født 1790. Hun ble født i 1793 som datter av Tore Pedersson Årset og Ingeborg Olsdotter. Tore var født på Årset i Geiranger i 1752, Ingeborg Olsdotter i 1766, men jeg vet ikke hvor.

×
OddvarHojem.com ⇒ Denne slektssida Bakgrunnstoff Menneskene Startside slekta Oddvar på Nettet