OddvarHojem.com
Slekta
Oddvar Hojem
Gunnar Hojem Johanne Marie Maraak
Marius Hojem Olga Andersen Ole Karl Maraak Jenny Tryggestad
l l l l
Petter Oluf Hojem og Johanna Kero Gurianna Lyngvær og Sjur Andersen Boge Martinus Knutsson og Siri Arnesdatter Hans Larsson og Johanne Hole

  ⇐ Eget slektstre

Menneskene

I e Oddvar

Jeg ble født i Tresfjord, på Tresfjord Meieri, nå bor jeg i Molde. I mellomtiden har det skjedd en del, ikke mye, men en del, klikk på bildet for å lese mer om det.

Oddvar Hojem

Jeg er hva mine nedarvede gener har gjort meg til. Far Gunnar Hojem og mor Johanne Marie Maraak giftet seg 04 mai 1947 i Geiranger, og bodde i Tresfjord til 05 august 1952 da de flyttet til Molde. Der ble de boende livet ut.

Det er ingen selvfølge at jeg snakker moldedialekt, min introduksjon til språket ble nemlig besørget av en hjemmeværende og sunnmørsktalende mor. Det påstås derfor med krav på å bli trodd, at jeg som liten snakket geiranger-sunnmørsk. Jeg kan ikke minnes det, det er en bitte liten og forlengst passert periode av livet mitt, og talefeilen ble forståelig nok rettet etter at vi flyttet til Molde.

Riktignok må jeg innrømme at jeg har forsøkt meg på å kommunisere via musikk og melodier med engelsk tekst undervegs i tilværelsen, men selv om jeg bodde i Oslo en del år og i den tiden ene og alene omga meg med innfødte der, så falt jeg aldri for fristelsen til å konvertere til Oslodialekt! Til stor fornøyelse for vennene.

I e Oddvar!

PS. Av forhåpentligvis forståelige grunner er hjemmesidene mine likevel og på tross av alt skrevet på bokmål. ds

Johanne Marie Maraak

Johanne Marie Maraak Hojem

Johanne ble født den 15 oktober 1923 i Geiranger som datter av Jenny Tryggestad og Ole Karl Maraak.

Hun var den nest eldste av fire søstre. Den eldste var Solveig som var født i 1920. Hun ble gift med Aage Torgersen. De to yngste var Hellbjørg som ble født i 1925, og Mari som ble født i 1935. Hellbjørg ble gift med Per Merok, Mari ble gift med Nils R. Lundanes.

Johanne døde på Kirkebakken omsorgsenter i Molde natt til mandag 14 mai 2012.

Gunnar Hojem

Gunnar Hojem 1923

Gunnar ble født 18 januar 1921 i Molde som første barn av Marius Hojem og Olga Andersen. Han hadde tre brødre, den eldste av dem var Odd som ble født i 1922.

Da mora Olga døde i 1923, ble Odd sendt til Trondheim der han vokste opp hos slektninger. Gunnar og Odds far Marius giftet seg på nytt i 1926 med Inga Oline Kringstad, og i 1927 fødte hun den tredje broren, Johan. 09 juli 1929 ble Ivar født, men han var svakelig, og døde allerede dagen etter at han ble født.

Gunnar døde 24 juli 1999 på Lundavang Sykehus i Molde.

Jenny Elise Tryggestad

Jenny Tryggestad Maraak
Jenny med artikkelforfatteren på armen

Jenny Elise ble født 29 november 1896 på Tryggestad ved Hellesylt, som datter av Hans Larsson og Johanna Marie Hole. Hun var født som nummer 8 av 10 barn i ei tid da arbeidsledigheten var svært høy. Som en direkte konsekvens av det flyttet fire av søsknene til Nord-Amerika (USA) for å søke lykken der.

Jenny og hennes mann Ole Karl Maraak bosatte seg i Geiranger.

17 september 1992 ble Jenny som vanlig servert frokost på senga si på aldershjemmet i Geiranger der hun bodde. Da falt et tent stearinlys ned og sengedyna tok fyr. Alvorlig forbrent ble hun sendt til Aase sjukehus i Ålesund der hun døde neste dag, 18 september 1992. Hun er begravet på den gamle kirkegården i Geiranger ved siden av sin mann Ole Karl.

Ole Karl Maraak

Ole Karl Maraak
Ole Karl med artikkelforfatteren på armen

Ole Karl Martinusson Maraak ble født 24 juli 1882 på Maraak i Geiranger. Far hans var Martinus Georg Ingemann Knutsson, og mor Sigrid Marte Olesdatter Skageflaa. Familien var etter tidens standard en heller liten familie, Ole Karl hadde bare én bror, Knut som ble født i 1879. Et annet forhold som gjorde familien enda "mindre", var det faktum at Knut giftet seg med Ingeborg Tryggestad som var søster til Jenny Tryggestad, Ole Karl's kone.

I folketellingen i 1900 er Ole Karl nevnt som "Arbeider ved dampskipsekspedisjonen". Han og broren Knut overtok seinere Merok's Hotel etter at far deres døde i 1904.

Ole Karl døde 12 november 1961.

Merok's Hotel var bygget som ei "lån", det vil si en kombinasjon av butikk og hotell. Det var grunnen til at Knut gikk under kallenavnet "Låna-Knut" og Ole Karl under navnet "Lånen". Det fortelles ei nesten utrolig historie om et postkort som var sendt fra Amerika, og som kom fram til Ole Karl på tross av at den eneste adressa på kortet var "Lånen, Norway!" Verden var visst ikke så veldig stor den tiden, heller.

Olga Margrete Andersen

Olga Andersen Hojem

Olga Andersen ble født 02 august 1895 i Molde som datter av Guri Anna Lyngvær og Sjur Andersen Boge. Hun hadde en bror, Sivert (født 20 oktober 1885), og tre søstre: Kaia Andrea (født 1887), Anna Sofie (født 07 mars 1890), og Johanne Hansine (Janne, født 25 august 1892, død 10 februar 1970).

Olga giftet seg med Marius Hojem 02 november 1919, og de flyttet til Rønninghuset i Øvre Vei i Molde. Deres to barn Gunnar og Odd ble født der i huset.

I tiden da Olga gikk gravid med parets første barn, Gunnar, følte Olga seg stadig mer unormalt trøtt og sliten, og var redd for at det kunne være noe med brystet. Problemene varte ved etter at Gunnar var født, og ikke lenge etter at Odd ble født i november 1922, ble Olga lagt inn på Reknes sanatorium med diagnosen tuberkulose. Hun døde på sanatoriet 14 august 1923, bare 28 år gammel.

Min far Gunnar var bare to og et halvt år da moren døde, så det var forståelig nok ikke mye han kunne huske av henne. Men i notater som han etterlot etter sin egen død, er det en liten historie som jeg gjerne vil gjenta her:

Mor ble syk og lå nesten hele vinteren, og hele våren og sommeren på Reknes. Jeg husker jeg besøkte henne da hun lå ute i noen små hus som de kalte kurhaller. Jeg husker også en fin sommerdag med sol og svak vind, jeg fikk besøke henne på rommet hennes. Jeg hadde med meg blomster som jeg hadde plukket sammen med bestemor på marka nedenfor huset der vi bodde. Jeg husker mor lå i en stor hvit seng. Solen skinte inn gjennom vinduene, og det var noen lyse gardiner som sto i en bue inn i rommet. Da sa mor at jeg måtte sitte stille, og etter en liten stund kom det inn fugler som fikk sitte på brettet som mor hadde på sengen sin. De fikk brødsmuler av henne. Det er mitt eneste minne om min biologiske mor.

Marius Hojem

Marius Hojem
Marius med sin førstefødte Gunnar på armen

Marius ble født 23 oktober 1895 i Vadsø som sønn av Petter Oluf Hojem og Johanna Johansdotter Kero. Han var nest yngst av ni søsken. Fire av de ni var født i Johanna Kero's ekteskap med hennes første mann Isak Ylipää, og var med andre ord halvsøsken til Marius.

Marius var utdannet smed, og flyttet til Molde der han arbeidet på Gideon motorfabrikk. Han arbeidet seinere som elektriker, og var aktiv i lokalt fagforeningsarbeid.

Marius giftet seg med Olga Andersen i 1919. Etter Olgas død i 1923, giftet Marius seg på nytt i 1926 med Inga Oline Kringstad. Marius døde plutselig og uventet på arbeid 18 september 1948 av hjertestans, bare 52 år gammel.

Bakgrunnstoff

Tante Janne

Alle kalte henne Tante Janne, men hun var egentlig tanta til min far.

Johanne Hansine Janne Andersen

Les historien om ei spesiell syerske her... En god del av opplysningene om slekta på farmors side er hentet fra notater som Janne har etterlatt seg.

Tuberkulose

Tuberkulose var en gang den mest fryktede sykdommen i Norge, og omkring 1900 er det anslått at hver eneste nordmann var smittet. De fleste av de smittede ble ikke syk, de ble immune, men i midten av 1920-årene var det fortsatt ennå 2,04 døde av tuberkulose blant 1000 levende i hele Norge, tallet i Molde var 1,54. Blant de døde var min farmor Olga Andersen.

Olga og Marius

Olga og Marius Hojem

Søndag 02 november 1919 giftet Olga Margrete Andersen seg med Marius Hojem i Molde kirke. Det var mange mennesker i kirka under vielsen, men ingen av brudgommens søsken eller annen familie, de bodde alle sammen så langt unna at en slik reise var umulig. Brudens familie møtte derimot fulltallig opp, og dessuten en del felles venner av bruden og brudgommen, venner fra kristent foreningsmiljø. Blant dem var Inga Kringstad som skulle komme til å bli Marius sin andre kone etter at Olga døde.

Det nygifte paret fikk leilighet i Rønnings hus i Øvre veg i Molde, bare noen få hus fra kirka, og som nabo til brannstasjonen. Leiligheten besto av kjøkken mot gården, soverom i hjørnet mot brannstasjonen og Øvre veg, og stue ved siden av dette bent inn for kjøkkenet. Det var do i et lite hus i bakgården. De hadde et greit liv der, mye takket være at Marius hadde fast jobb ved Gideon Motorfabrikk.

Gunnar senior liten stor

❮ Forrige bilde      Neste bilde ❯
Gunnar og Marius
Bilde 1 av 5
Olga og Gunnar
Bilde 2 av 5
Olga og Gunnar
Bilde 3 av 5
Gunnar
Bilde 4 av 5
Gunnar
Bilde 5 av 5
×
OddvarHojem.com ⇒ Denne slektssida Bakgrunnstoff Menneskene Startside slekta Oddvar på Nettet