OddvarHojem.com
Slekta

Fra Stryn, Hornindal, Kjellstadli, Møll og Ringdal via Kjellstad til Tryggestad, 1607-1790.

Oddvar Hojem
Johanne Maraak
Jenny Tryggestad
Hans Larsson
Ingeborg Ivarsdotter
Ivar Pedersson 1790
Anne Kjellstad
Knut Kjellstad Brit Hauge
Knut Ringdal Anne Kirkhorn
l \
Knut Ringdal Anne Kirkhorn
Ole Abrahamsson Gjøri Møll Rasmus Kirkhorn Anne Larsdatter Tonning
Abraham Byrgesson Ingebrikt og Ragnhild Møll Knut Pedersen Kirkhorn og Ingeborg Ivarsdatter Lødøen Laurits Jakobson Roset og ? Jonsdatter Tonning

  ⇐ Eget slektstre

Bakgrunnstoff

Kjellstad

Kjellstad

Garden Kjellstad finner du åtte kilometer sørvest av Hellesylt, på vegen til Hornindal. Det var i gamle dager et etter lokale standarder forholdsvis stort gardsbruk, mer enn sju kilometer i lengde langs dalen, og med store åpne vidder bakenfor. Kjellstad er trolig den eldste garden i den delen av dalen, og sagnet forteller at navnet kommer fra en hendelse da det ble funnet en stor kjele full av penger nedgravd en plass mellom Lillebøen og Kjellstad. Det er seks andre garder i Norge med det samme navnet.

Kjellstad var opprinnelig ett bruk, men en gang mellom 1603 og 1614 ble det delt i to; Heimigard og Framigard. Slekta mi holdt til på Framigard.

Menneskene

Anne Kjellstad

Anne Knutsdotter fra Kjellstad, født i 1761, ble gift på Tryggestad med Peder Ivarsson (født 1753). Hun døde i barselseng da hun fødte sønnen Ivar Pedersson i 1790. Anne sine foreldre var Knut Knutsson Kjellstad og Brit Olsdatter Hauge.

Knut og Brit

Knut Knutsson Kjellstad ble født i 1734, og ble i voksen alder gift med Brit Olsdatter Hauge. Far til Knut var Knut Olsson Ringdal, og mor hans var Anne Rasmusdatter Kirkhorn.

Knut Knutsson Kjellstad døde under tragiske omstendigheter i 1766 i en alder av bare 32 år. P A Lillebø beskriver hendelsen som vanlig i direkte språk i gards- og ættesoga si, Sunnylven og Geiranger bind 2. Han skriver riktignok at Knut ble 39 år, men 32 er nok den riktige alderen. Slik forteller han historien:

Knut vart ikkje gammal. Han fekk ein sneppen død 1766, 39 år g. Han var på rypeveiding ut og oppi Kvitenokkja*. Då kom det eit fannskvær og tok han med seg ned gjennom bratta. I den fæle farten fonna førde han med seg, kom han over ein furestuv, og magen hans vart så oppriven at tarmane låg ute. Slik fann dei han død.

Kjellstad
*Kvitenakken, på bildet åsryggen til venstre ovenfor gardshusa i midten av bildet

Knut og Anne

Knut Olsson Ringdal ble født i 1670 på Ringdal, og døde i 1745 på Kjellstad. Foreldrene var Ole Abrahamsson og Gjøri Torsdatter Møll. Knut giftet seg først med enken etter den tidligere eieren av Kjellstad, og tok over garden på det viset. Det var i 1696. Bruket var fortsatt bygslet, og eieren var en Henning Friman med adresse Bergen. I 1719 kjøpte Knut bruket av Friman.

Etter enkens død giftet han seg i 1733 med Anne Rasmusdatter Kirkhorn. Han var da 63 år gammel, og Anne var bare 18. Anne kom fra en rik familie, faren var Rasmus Knutsen Kirkhorn fra Hornindal, og mora var Anne Larsdatter Tonning av Tonningætta i Stryn. Anne Rasmusdatter døde i 1801 på Oppigarden på Tryggestad.

En liten fotnote: Knut Ringdal var tipp-tipp-oldefar både til min mormor Jenny's far Hans Larsson og til hennes mor Johanna Hole.

Ole, Gjøri og Abraham

Ole Abrahamssom var født i 1655 på Kjelstadli, men i ei jordebok for 1694 kan vi lese at Ole da var blitt bruker av gardsbruket Bøen i Ringdal. Han døde i 1737. Ole ble gift med Gjøri Torsdatter Møll, datter av Ingebrikt og Ragnhild Møll i Geiranger.

Ole var sønn av Abraham Byrgesson. Det er lite vi vet om Abraham, han ble født i 1607, men dødsåret kjenner jeg ikke. Abraham var gardbruker på Kjelstadli, men han var trolig ikke født der.

×
OddvarHojem.com ⇒ Denne slektssida Bakgrunnstoff Menneskene Startside slekta Oddvar på Nettet